Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Posted by Katerina Asimakopoulou on 4:22 μ.μ. 14 comments




Είναι πραγματικά ένα ωραιοποιημένο από πολλούς "εργαλείο" εκπαίδευσης...δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό!...μπορεί?;


Έχετε ακούσει κανέναν "εκπαιδευτή" που χρησιμοποιεί τον πνίχτη και τον προτείνει και στους σκυλογονείς, να λέει:

"Αυτό το κολάρο ΠΝΙΓΕΙ τον σκύλο κάθε φορά που τραβάει. Επειδή ο λαιμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, ο πόνος είναι έντονος και εκτός αυτού δημιουργείται και το αίσθημα πνιγμού, το οποίο είναι σοκαριστικό. Για τον λόγο αυτό, ο σκύλος σας θα σταματήσει να τραβάει(ίσως), γιατί θα θέλει να αποφύγει τις αρνητικές αυτές συνέπειες. Θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να φοράτε τον πνίχτη στον σκύλο σας, γιατί αν δεν φοράει πνίχτη, θα τραβάει και πάλι κανονικότατα!"

Μάλλον δεν έχετε ακούσει, σωστά; Γι αυτό, λοιπόν, είναι όντως ένα ωραιοποιημένο "εργαλείο" εκπαίδευσης.
Και αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας αναλύσουμε το θέμα διεξοδικά.

~Τι είναι ο πνίχτης:
Ο πνίχτης είναι ένα κολάρο, που όπως δηλώνει και το όνομά του, πνίγει τον σκύλο κάθε φορά που τραβάει στην βόλτα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι πνίχτη:









Άλλοι με καρφιά, άλλοι δερμάτινοι, άλλοι καμουφλαρισμένοι με ύφασμα και άλλοι απλά λουριά που σχηματίζουν θηλιά....όλοι έχουν κάτι κοινό: στόχος είναι να "σφίγγουν", να μικραίνει η διάμετρος τους δηλαδή, με αποτέλεσμα ο σκύλος να πνίγεται.

~Είναι ο πνίχτης αποτελεσματικός στην εκπαίδευση του σκύλου μας;
Αποτελεί την εύκολη και γρήγορη αντιμετώπιση του δυσάρεστου τραβήγματος στην βόλτα.(Βέβαια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι σκύλοι ανταποκρίνονται θετικά στην χρήση πνίχτη.)
Υπάρχουν, όμως πάρα πολλοί λόγοι που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούμε τον πνίχτη!!!!

1) Ο σκύλος δεν μαθαίνει την επιθυμητή συμπεριφορά -να περπατάει κοντά μας χωρίς να μην τραβάει το λουρί- , παρά φοβάται την αρνητική συνέπεια του τραβήγματος και γι αυτό ίσως σταματήσει να τραβάει. Επομένως, αν δεν φοράει ο σκύλος τον πνίχτη, θα τραβάει και πάλι το ίδιο. Αντιθέτως με το Operant Conditioning (Skinner), το οποίο υποστηρίζει ότι μια ενισχυμένη συμπεριφορά είναι συμπεριφορά που θα επαναληφθεί, ο σκύλος κατανοεί ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά. Όταν ο σκύλος πονάει, καθώς φοράει τον πνίχτη και τραβάει, το μόνο που καταλαβαίνει είναι ο πόνος και όχι γιατί αυτός προκαλείται!!!!! Θα σταματήσει, λοιπόν, να τραβάει για να μην βιώνει τον πόνο! Άρα, όταν δεν θα υπάρχει η απειλή του πόνου, αν δηλαδή τον βγάλουμε βόλτα χωρίς πνίχτη, θα τραβάει όπως πριν διότι δεν θα υπάρχει το αρνητικό αυτό ερέθισμα για να προσπαθήσει να το αποφύγει.


2) Είναι πολύ εύκολο, ο σκύλος να συνδυάσει το αρνητικό ερέθισμα που προκαλείται από τον πνίχτη, με κάτι άλλο· με άλλους ανθρώπους, σκυλιά, καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο σκύλος βλέπει ένα παιδάκι που του μιλάει, χαίρεται, θέλει να πάει προς αυτό, τραβάει και τότε....νιώθει τον έντονο πόνο και το αίσθημα πνιγμού που του προκαλεί ο πνίχτης. Αυτό που ο σκύλος κατανοεί εκείνη την στιγμή, είναι ότι όταν βλέπει παιδάκια, πονάει. Άρα, δεν συμπαθεί πια τα παιδάκια. Simple as that!!! Σκεφτείτε το ίδιο ακριβώς, όταν βλέπει άλλους σκύλους, όταν περνάει από δίπλα του ένας άνθρωπος που τρέχει, ένα ποδήλατο, όταν του μιλάνε άλλοι άνθρωποι...και η λίστα..ατέλειωτη. Τι καταφέραμε;; Κάναμε τον σκύλο μας να αντιπαθήσει τους πάντες και τα πάντα...όσα συνδέονται δηλαδή με τον πόνο και το αίσθημα πνιγμού που προκαλείται από τον πνίχτη την ίδια στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα ερεθίσματα γύρω του. Συγχαρητήρια! Μόλις δημιουργήσαμε έναν φοβικό σκύλο, ο οποίος πολύ εύκολα θα αναπτύξει και επιθετική συμπεριφορά.


3) Δεν να υπάρχουν, ακόμα, ολοκληρωμένα στατιστικά δεδομένα που να αποδεικνύουν τους κινδύνους υγείας από την χρήση πνίχτη, υπάρχουν όμως πολυάριθμες τεκμηριωμένες περιπτώσεις τραυματισμών που αποδίδονται στους πνίχτες. Μερικά από αυτά είναι, η βλάβη μαλακών ιστών, προβλήματα στα μάτια, στραγγαλισμός(που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο), βλάβη της τραχείας και του οισοφάγου και νευρολογικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζει ο αναγνωρισμένος κτηνίατρος, Dr. Jean Dodds, οι πνίχτες μπορούν  εύκολα να τραυματίσουν σοβαρά στον ευαίσθητο θυρεοειδή αδένα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον λάρυγγα, μπροστά από την τραχεία, αλλά και τους σιελογόνους αδένες.


~Κάποιοι ίσως πουν ότι υπάρχει "σωστός και λάθος τρόπος χρήσης του πνίχτη".
~Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το επιχείρημα ότι η μαμά σκύλα διορθώνει τα κουτάβια της με τον ίδιο τρόπο που δρα ο πνίχτης.
~Άλλοι πάλι θα πουν ότι όταν έχεις ένα σκύλο 50 κιλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς από το να βάλεις πνίχτη για να τον κουμαντάρεις.

Οι απαντήσεις είναι απλές:
~ Δεν υπάρχει "σωστός" τρόπος χρήσης του πνίχτη, ο οποίος να μην πονάει-πνίγει ΚΑΘΟΛΟΥ το ζώο. Επομένως, τι συζητάμε; Αν δεν σας πειράζει να τραυματίζετε σωματικά και ψυχολογικά το ζώο σας, αλλά το κάνετε "λιγότερο από άλλους και ελεγχόμενα" και αυτό το χαρακτηρίζετε "σωστό τρόπο"...δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μόνο ότι υπάρχουν δύο μονοπάτια: αυτό της θετικής εκπαίδευσης και αυτό των "παραδοσιακών" τεχνικών με την χρήση σωματικής και/ή ψυχολογικής βίας.....η επιλογή είναι δικιά σας! (δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εμπειρίες ζωής του ζώου μας.)
~Καμία μα καμία έρευνα και κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν υπάρχει για να στηρίξει κανείς το γεγονός ότι η μαμά σκύλα διορθώνει τα κουτάβια της με αυτόν τον τρόπο!!! Μπορεί να σηκώσει το άτακτο κουτάβι από τον σβέρκο για να το μετακινήσει πιο κει, ή να σκουντήξει ένα λαίμαργο κουταβάκι μακρυά από την θηλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ασκεί δύναμη περιμετρικά του λαιμού του κουταβιού, με έντονη πίεση!!!! Όπως δηλαδή κάνει ο πνίχτης!
~Όπως μπορεί να εκπαιδευτεί ένα μικρόσωμο σκυλί των 5 κιλών, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να εκπαιδευτεί και ένα μεγαλόσωμο σκυλί των 50 κιλών....με την θετική εκπαίδευση!!!! Η μόνη διαφορά είναι ότι, δυστυχώς, όταν έχεις ένα σκυλάκι μια σταλίτσα δεν θα σε εκνευρίσει να πηδάει πάνω σου, ενώ ένας γιγαντάκος που πηδάει πάνω σου και σε εκτοξεύει 5 μέτρα, θα σε δυσκολέψει και θα θες να τον εκπαιδεύσεις. ΟΛΟΙ οι σκύλοι, μπορούν να εκπαιδευτούν...θετικά!
Δεν πιστεύετε ότι είναι άδικο να μην δίνουμε την ευκαιρία, στον καλύτερό μας φίλο, να μάθει-να καταλάβει αυτό που του ζητάμε- προτού τον τιμωρήσουμε...;?
Και...γιατί να τον τιμωρήσουμε;Θα καταλάβει;ΟΧΙ. Θα καταστρέψουμε την σχέση μας;ΝΑΙ.

Επιλέξτε θετική μέθοδο εκπαίδευσης για το τετραπαιδάκι σας και μην ακούτε όσους προσπαθούν να ωραιοποιήσουν αυτές τις απεχθείς τεχνικές....γιατί ο λόγος που χρειάζονται ωραιοποίηση είναι ακριβώς επειδή είναι απεχθείς!
Η θετική εκπαίδευση είναι "ωραία" από μόνη της κι αυτό τα λέει όλα!



14 σχόλια:

  1. Κι ένα απλό κολάρο με λάθος χειρισμό μπορεί να γίνει "πνίχτης"! Αν για παράδειγμα τραβήξει ο σκύλος μας κι εμείς τραβήξουμε προς τα πίσω πάλι ως πνίχτης λειτουργεί το απλό κολάρο διότι τον πιέζει στον λαιμό με αποτέλεσμα να τον πνίγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά!! Έχεις απόλυτο δίκιο! Γι' αυτό ακριβώς πρέπει οι σκυλογονείς να εκπαιδεύουν τα σκυλάκια τους να περπατάνε σωστά με το λουρί!

      Διαγραφή
    2. και τι βάζετε? στηθόλουρο? αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για ιχνηλασία καθώς αφήνουν το λαιμό ελεύθερο έτσι ώστε να μυρίζει το έδαφος το σκυλί (κάτι που δεν το θέλουμε στην εντολή "πάμε μαζί")

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση. Εξηγήστε μου κάτι: όταν βγαζετε τον σκύλο βόλτα, γιατί τον βγάζετε; Για να εκτονωθεί σωματικά, να λάβει ερεθίσματα-μυρωδιές, εικόνες, συναντήσεις με άλλα ζώα και ανθρώπους - κτλ ή για να περπατάει σαν στρατιωτάκι ακριβώς δίπλα στο πόδι σας χωρίς να κατεβάζει καν το κεφάλι στο έδαφος να μυρίσει; Επιπλέον, να σας απαντήσω πως ναι το στηθόλουρο ενδείκνυται γιατί δεν τραυματίζει τον λαιμό του σκύλου που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος..και γιατί ο σκύλος μας μπορεί να μάθει να μην τραβάει αν του το μάθουμε με τον σωστό τρόπο.

      Διαγραφή
  2. Βασικά να εκπαιδεύονται πρώτα οι ίδιοι οι σκυλογονείς και μόνο με Θετική Εκπαίδευση και πάντα από επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορείτε να μου πείτε βάση του παραπάνω άρθρου, πως γίνεται τότε όλα τα σκυλιά των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και εξωτερικού , παγκόσμια, να εκπαιδεύονται με πνίχτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα-δυστυχώς είναι αργοπορημένη η απάντησή μου. Δεν αληθεύει αυτό που λέτε γιατί δεν συμβαίνει παντού και σε όλα, όπως λέτε. Παρ'όλα αυτά επειδή πράγματι δυστυχώς πολλά ζώα εκπαδεύονται με τον τρόπο αυτό και ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις, θα σας απαντήσω ότι επειδή γίνεται κάτι δεν είναι και σωστό. Κοινώς, απαντώ πως φυσικά και κακώς χρησιμοποιούνται και εκεί οι πνίχτες και η θετική μέθοδος εκπαίδευσης δεν εφαρμόζεται μόνο σε μαλτεζάκια των 5 κιλων αλλά σε όλα τα σκυλιά-ναι ακόμα και σε αυτά που οδηγούν τυφλούς και σε αυτά των ενοπλων δυναμεων...

      Διαγραφή
  4. Επίσης γιατί το λέτε πνίχτη και όχι αλυσίδα ελέγχου? Αλυσίδα ελέγχου, το λέει και το όνομά της, ελέγχει το σκυλί...αν με εννοείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αν και αργοπορημένα θα απαντήσω ότι, είτε το αποκαλείτε "αλυσίδα ελέγχου" είτε "πνίχτη" είτε "λουράκι αγάπης"....πάλι την ίδια "δουλειά" κάνει: σφίγγει μια θηλιά γύρω από τον λαιμό του σκύλιου όταν δημιουργείται ένταση στο λουρι...με συνέπειες όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο.

      Διαγραφή
  5. εγω εχω πνιχτη στο σκυλι μου αλλα κ παλι τραβαει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ναι, διότι δεν έχει κατανοήσει τί του ζητάτε. Δεν έχει μάθει να περπατάει με λουρί...είναι κάτι που απο την φύση τους δεν το ξέρουν και έτσι πρέπει εμείς να τους το μάθουμε. Ο πνίχτης, όπως θα διαβάσατε στο άρθρο, προκαλεί πολλά προβλήματα και είτε δεν λύνει καθόλου το πρόβλημα του τραβήγματος είτε το λύνει με άλλες όμως αρνητικές συνέπειες τόσο σωματικές όσο και ψυχικές στο σκύλο μας.

      Διαγραφή
  6. Εμενα πάντως το σκυλι μου με σαμαρακι δεν έμαθε ποτε να περπατάει διπλα μου και να μην τραβαει, εκανε οτι ηθελε...τωρα με το κολαρο τα παει φοβερα κανουμε και οι δυο ευχάριστη βολτα...ο πνιχτης αν το σκυλι μαθει να μην τραβαει δεν του προκαλεί τιποτα από τα παραπανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν τον χρησιμοποιώ αλλά πολλά απο αυτά που αναφερει το αρθρο είναι λανθασμένα. 1. Εχει σημασια ο χαρακτηρας του σκύλου. 2. Εχει σημασια ο τρόπος που χρησιμοποιείς τον πνίχτη. 3. Αν μάθει με πνίχτη σωστά δεν θα τραβάει κ χωρίς πνιχτη. 4. Δεν βοηθαει ολα τα σκυλια ο πνιχτης. Αλλα τα βοηθαει αλλα οχι. 5. Ποτε δεν θα τραυματισει το σκυλο αν ο ιδιοκτητης ξερει τι κανει κ αν ο σκυλος ειναι καταλληλος για πνιχτη. 6. Αρνητική εμπειρια για το σκυλι δεν σημαινει σε καμια περιπτωση και ψυχολογικο τραυμα. Μπορει πολυ απλα να σημαινει διορθωση. Να συντηνουμε τη χρηση του? Κατα την αποψη μου οχι γτ οπως ειπα κ πριν πρεπει να ξερει τι κανει ο διοκτητης. Να δαιμονοποιυμε τη χρηση του? Εξισου λαθος γτ απεχει έτη φωτός από τη πραγματικότητα οταν η χρηση ειναι σωστη. Και το αρθρο αυτο τη δαιμονοποίησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή