Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Posted by Katerina Asimakopoulou on 3:13 π.μ. 5 comments
Και να που ενώ φαινόταν σαν κάτι μακρινό...το πολυπόθητο κουταβάκι σας έφτασε σπίτι...! Ή μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία "πήγα σε μια δουλειά αλλά βρήκα ένα πλασματάκι μια σταλιά στο δρόμο.....ε πώς να το αφήσω εκεί έξω?" (αν ανήκετε εδώ...τότε μπράβο...με νοιώθετε μάλλον!!χεχε)
Στο θέμα μας λοιπόν...είναι όντως υπέροχη αυτή η πρώτη μέρα αλλά συνάμα τόσο μα τόσο δύσκολη πολλές φορές και πελαγωτική! Πάρτε μια ανάσα...δεν θα πονέσει, ένα τσιμπηματάκι είναι μόνο(!!) και όλα θα πάνε καλά......με κάποιες καλές συμβουλές!


Πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι....και να έχετε όλα τα απαραίτητα!

Θα χρειαστείτε:
-το κρεβατακι του/crate:
Τα crate όντας παρεξηγημένα από πολλούς κηδεμόνες σκύλων λόγω της εικόνας τους (σαν ένα κλουβί-φυλακή) συνήθως δεν προτιμούνται. Μεγάλο λάθος. Μπορεί εμείς να το βλέπουμε σαν φυλακή για το μικρό μας φιλαράκι αλλά η αλήθεια είναι πως για εκείνο θα είναι η φωλίτσα του, ο χώρος του που θα μπορεί να ξεκουράζεται και να ηρεμεί όταν το έχει ανάγκη. Πολύ χρήσιμο το crate λοιπόν, και στην εκπαίδευση επίσης, αλλά θα το αναλύσουμε σε άλλο θέμα αυτό. Το crate που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι τόσο ευρύχωρο ώστε το σκυλάκι να στέκεται όρθιο άνετα, να κάνει μια περιστροφή  γύρω από τον εαυτό του και να ξαπλώνει χωρίς να στριμώχνεται....θα πρέπει βέβαια να αναλογιστείτε το τελικό μέγεθος που θα έχει το κουτάβι σας όταν θα ενηλικιωθεί. Στο crate θα βάλετε ένα μαλακό και αναπαυτικό κρεβατάκι σκύλου, ή μια απλή μαξιλάρα...και έτοιμη η κρεβατοκάμαρα του μωρού μας!!
Και μια πιο... τσαχπίνικη εκδοχή!!!!
Στο crate δεν αφήνουμε και φεύγουμε ένα μικρό κουτάβι πάνω απο 1,2 ώρες(με μόνη εξαίρεση τον νυχτερινό ύπνο) διότι δεν μπορεί να κρατήσει την κύστη του ακόμα για πολλές ώρες (αν είναι 2 μηνών, μπορεί να κρατηθεί για περίπου 2 ώρες· αν είναι 3 μηνών, 3 ωρες κ.ο.κ) και σίγουρα θα λερώσει....πράγμα που φυσικά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνει διότι τέτοια ατυχήματα καθυστερούν την εκμάθηση τουαλέτας.(ειδικά αν το "αναγκάσουμε" να τα κάνει εκεί που κοιμάται!). Αν θέλουμε να λείψουμε παραπάνω ώρες, τότε πρέπει να έχουμε το dog pen. Και τα 2 θα πρέπει να τα παρουσιάσουμε στο κουτάβι σαν κάτι πολύ πολύ θετικό και ευχάριστο!

-δοχεία φαγητού και νερού:
Τα δοχεία νερού και φαγητού θα πρέπει να είναι βαριά!...για ευνοήτους λόγους! Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να χαίρεται όταν βλέπει όλη την κουζίνα του χάλια γιατί ο μικρός μπόμπιρας ή η μικρή σουρλουλού αποφάσισε να παίξει με το μπολάκι του νερού ή του φαγητού!!! Επιπλέον, να επιλέξετε καλύτερα κάποιο από ανοξείδωτο ατσάλι ώστε να μην σκουριάζει με τα πολλά πλυσίματα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια ζωάκια  παρουσιάζουν κάποια αλλεργία στα δοχεία από PVC(σπάνια μεν), οπότε θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται. Ακόμα θα πρέπει να αναλογιστείτε και το μέγεθος διότι ανάλογα και με το τελικό μέγεθος του σκύλου σας θα χρειάζεται και άλλη ποσότητα τροφής-νερού.

-τροφη ειδική για κουτάβια:
Πριν έρθει το μωρό σας σπίτι θα πρέπει να έχετε αποφασίσει την μάρκα τροφής αλλά και το είδος τροφής(ξηρά τροφή, μαγειρευτό φαγητό,ωμό φαγητό) που θα ταΐζετε το μικρό σας. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα αναλύσω τις διάφορες διατροφικές συνήθειες και τα θετικά-αρνητικά τους, αλλά θα πω ότι θα πρέπει σίγουρα να έχετε "έτοιμη" στο ντουλάπι μια κουταβίσια τροφή για να γεμίσει το μικρό σας την κοιλίτσα του όταν πατήσει την πατούσα του στο σπίτι σας!

-παιχνίδια:
Πολύ σημαντικό από το πρώτο κιόλας λεπτό είναι το κουτάβι σας να έχει κάποια παιχνίδια να μασουλάει και να ασχολείται. Πέρα από το γεγονός ότι θα πρέπει να έχει και αυτό κάτι να παίζει, η σπουδαιότητα τους από την πρώτη στιγμή έγκειται και στο γεγονός ότι αν δεν έχουν παιχνίδια θα.... παίξουν με τα δικά σας...... όχι τα παιχνίδια φυσικά!τα πράγματα!!!! παπουτσάκια,τραπεζάκια,κουρτινούλες........ας μην συνεχίσω καλύτερα! Εφοδιαστείτε σίγουρα με παιχνίδια μασουλήματος, κανένα μπαλάκι με ήχους ή και απλό και ό,τι άλλο φανταστείτε εσείς ότι θα του αρέσει!







-σκυλοπάρκο/dog pen:
(άδειο σκυλοπάρκο)
Ίσως χρειαστείτε και ένα πάρκο σκύλων..πολύ χρήσιμα...εύκολα στο "στήσιμο"..μοιάζουν με τα πάρκα των μωρών! Αν λείπετε κάποιες ώρες από το σπίτι και δεν υπάρχει κάποιος να επιβλέψει το μωρό σας, τότε θα το έχετε στο πάρκο ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστεί ούτε το ίδιο το κουτάβι αλλά ούτε να "τραυματιστεί" το σπιτάκι σας!! Γλιτώνετε έτσι και συμπεριφορές αυτοενισχούμενες...δηλαδή συμπεριφορές μη επιθυμητές που επειδή δεν είστε μπροστά να τις αποτρέψετε-διορθώσετε, τότε θα υιοθετηθούν από το κουτάβι σας και θα δυσκολέψουν την εκπαίδευση του.

Στην μια γωνιά του θα έχετε το κρεβατάκι του-μαξιλάρι του, στην απέναντι άκρη την πάνα να λερώνει(ή ό,τι άλλο έχετε αποφασίσει ότι πάνω του θέλετε να λερώνει τώρα στην αρχή), το μπολ νερού του και 2,3 παιχνιδάκια να παίζει!

-Πάνες ή εφημερίδες! (πολλές πολλές πολλεεεεεες....!!!!) :
Μια συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να βάζετε στο πάτωμα το υπόστρωμα(πάνες ή εφημερίδες), να τις βάλετε πάνω σε ένα πολύ ρηχό πλαστικό δίσκο! Εννοώ ένα κομμάτι πλαστικού έτσι ώστε να συνδυάσει το κουτάβι το συγκεκριμένο αντικείμενο ότι είναι η τουαλέτα! Έτσι λοιπόν όταν θα την μεταφέρετε στο μπαλκόνι ή στον κήπο να τα κάνει μόνο εκεί και όχι όπου να ναι! Επιπλέον είναι πολύ χρήσιμο και αν πάτε διακοπές ή αν σας φιλοξενήσει κάποιος να πηγαίνει το κουταβάκι σας στην τουαλέτα του να τα κάνει και όχι όπου δει χαρτί στο πάτωμα να το κατουράει!!!

Ας επικεντρωθούμε τώρα στο πρώτο βράδυ!!!.....
Αρχικά επιλέξτε πού θα είναι το κρεβατάκι του!!! Μην το βάζετε το ένα βράδυ μέσα στο δωμάτιο, το άλλο βράδυ έξω, το άλλο πάλι μέσα! Καλύτερα να ξέρει και να μάθει από το πρώτο κιόλας βράδυ πού είναι το κρεβάτι του!

Ήρθε λοιπόν το πρώτο βράδυ, το κουτάβι μας πιθανότατα αρκετά ανήσυχο, θα κλάψει..θα παραπονεθεί!
Να μερικά tips για να το βοηθήσουμε να ξεπεράσει τον αποχωρισμό του από την μανούλα και τα αδερφάκια του:

-ρολόι και θερμοφόρα!!! Το τικ τακ του ρολογιού θυμίζει τον χτύπο της καρδιάς της μαμάς του και η θερμοφόρα με την ζεστασιά που προσφέρει το κάνει να νοιώθει σαν την αγκαλιά της μανούλας του και θα το χαλαρώσει πολύ. Τυλίξτε λοιπόν το ρολόι και την θερμοφόρα σε μια κουβέρτα(προσοχή να μην ακουμπάει το κουτάβι απευθείας και το καίει) και βάλτε το στο κρεβατάκι του.

-δώστε από πριν στον εκτροφέα ή στο άτομο που φιλοξενεί το πρώην αδέσποτο κουταβάκι σας, κάποιο ρούχο σας ώστε το κουτάβι να έχει την μυρωδιά σας σαν κάτι γνώριμο και όχι εντελώς άγνωστο. Παράλληλα, όταν θα πάρετε το κουτάβι ζητήστε του να σας δώσει πανιά ή οτιδήποτε μπορεί να είχε στα κουτάβια στο χώρο τους με τη μαμά τους, και βάλτε το ύφασμα αυτό στο κρεβατάκι του!

-αν κλαίει, φροντίζουμε να μην του ενισχύσουμε την ανησυχία του. Δεν το ταράζουμε -φυσικά- περισσότερο από ότι ήδη είναι με φωνές. (ποτέ άλλωστε δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο, εάν θέλουμε να έχουμε μία υγιή σχέση με το σκυλάκι μας). Μπορούμε να το χαιδέψουμε για να ηρεμήσει, να του μιλάμε με γλυκό, ήπιο, καθησυχαστικό τόνο ώστε να το χαλαρώσουμε λιγάκι. Όμως προσοχή!...μην υπερβάλλετε και πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα..να το αγχώσετε δηλαδή κι άλλο. Γι αυτό φροντίστε εσείς να είστε χαλαροί, για να ηρεμήσει και το μωρό σας. Φροντίστε επίσης, να του μιλάτε λιγάκι και να το χαιδεύετε για να ηρεμήσει, αλλά όχι να παίζετε μαζί του το βράδυ....το βράδυ είναι για νάνι!!!...κι αυτό πρέπει να το καταλάβει το κουταβουλίνι σας!

-αν έχετε βάλει το κουτάβι σας σε crate να έχετε το νου σας για κλάματα με λόγο! Εννοώ πως κάποια στιγμή αν ενώ έχει ηρεμήσει και έχει κοιμηθεί, ξυπνήσει και το ξαναακούσετε να κλαίει και να είναι πολύ ανήσυχο, να ελέγξετε μήπως θέλει πιπί!! Αυτό που θα κάνετε είναι να του ανοίξετε, να το πάρετε αγκαλιά, να το πάτε στο μέρος και να το βάλετε εκεί περιμένωντας λίγο μήπως κάνει.Δεν του μιλάμε σχεδόν καθόλου-δεν το παίζουμε εκείνη την ώρα-δεν ασχολούμαστε μαζί του!!! Βγήκε απλώς για να τα κάνει!! Αλλιώς θα έχετε ένα κουτάβι που θα κλαψουρίζει μέσα στη νύχτα για να το βγάλετε γιατί...βαριέται και θέλει παιχνίδια και αγκαλιές! Αν δεν τα κάνει, το βάζετε πάλι μέσα σαν να ην τρέχει τίποτα...δεν πειράζει...συμβαίνουν κι αυτά...false allarms!!! 

Αυτά νομίζω είναι αρκετά για να πάνε όλα καλά την πρώτη μέρα/νύχτα με το νέο σας τετραπαιδάκι....αλλά και για να κάνετε μία σωστή και καλή αρχή...!!

Α!και φυσικά απαιτείται η μαγική λέξη....ΥΠΟΜΟΝΗ! Είναι ένα μωρό! Μην το ξεχνάτε!!!

Να χαίρεστε τα μωροκούταβά σας όσοι έχετε...και να φροντίσετε να αποκτήσετε σύντομα όσοι δεν έχετε γιατί χάνετε πολλάαααα γέλια(αλλά και σφουγγαρίσματα!!...χεχεχε!!)

Το δικό μου το παιδάκι όταν ήταν κουταβάκι...!!


~Τα παραπάνω είναι συμβουλές οι οποίες απορρέουν από τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ύστερα από προσωπική αναζήτηση και μελέτη. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας και οι συμβουλές δεν σας βοηθούν, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον θετικό εκπαιδευτή της αρεσκείας σας.















5 σχόλια:

  1. καλησπερα...Ωραια τα αρθρα σας...Εχω σκοπο να αποκτησω ενα μποξερ αρσενικο απο εκτροφεα...δουλευω 8 ωρες την ημερα...Και μενω μονος μου...Αυτο που σκεφτομαι μιας και θα το παρω σε κανα μηνα απο τωρα και θα εχει καλο καιρο ειναι να τον εχω σε crate εξω στο μπαλκονι και στην μια γωνια να ειναι το crate και στην αλλη οι πανες του ωστε να μαθει να τα κανει εκει....Εννοειται οτι το μπαλκονι θα το περφραξω για να μην πεσει αλλα επειδη ειμαι και στον 6ο οροφο φοβαμαι μηπως μπορεσει και σκαρφαλωσει την περιφραξει και μου κανει καμμια βουτια...Απτην αλλη σκεφτομουν να εχω το crate μεσα στο σπιτι αλλα 8 ωρες δεν θα αντεξει το καημενο και το κοβω να κανει την αναγκη του μεσα στο crate...Τι με προτεινεται???
    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, αν και πολύ αργοπορημένα! Κάπως μου διέφυγε το σχόλιο. Ευτυχώς που μιλήσαμε τότε μέσω fb! :) Ελπίζω να τα πηγαίνετε μια χαρά με το κουταβάκι σας!!

      Διαγραφή
  2. Απτν αλλη σκεφτηκα να εχω ενα <> οπου θα εχω ΚΑΙ το crate μεσα με ανοιχτη την πορτα και να εχω και τις πανες του μεσα στο παρκο...Ετσι ωστε και να μαθει να κοιμαται στο crate αλλα και να μην το εχω και συνεχεια 8 ωρες στο μπαλκονι και εχω παραπονα απο γειτονες και απο αποψη φασαριας αλλα και απο αποψη δυσοσμιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα παιδιά πρώτη φορά γράφω. Εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω σίγουρα σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε σκυλακι . Κάναμε μια απόπηρα πιο παλιά αλλά σε μια βδομάδα το δώσανε δεν ξέρω μας έπιασε ένα άγχος ένα σφίξιμο στο στομάχι τι να κάνουμε δεν θα τα καταφέρουμε πως θα πάμε εκδρομές πως θα βγούμε ένα βράδυ και όλα Αυτά . Α και το σημαντικότερο πως θα λείπουμε Οι το σπίτι 10 ώρες ΕΡΧΌΜΑΣΤΕ εγώ και η κοπέλα και φεύγουμε 6 το πρωί . Η γνώμη σας είναι να υιοθετήσουμε τελικά με τόσες ώρες δουλειάς ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή