Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Posted by Katerina Asimakopoulou on 12:09 π.μ. No comments




"Έχω κάνει τα πάντα και συνεχίζει να κάνει πιπί-κακά παντού μέσα στο σπίτι!!!!"
Από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούει κανείς από αγανακτισμένους κουταβογονείς...
Πόσα λάθη όμως κρύβει μέσα του αυτό το "τα πάντα"??....πολλά!!!!(δυστυχώς)

Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που έχουν κουτάβι και για να του μάθουν να λερώνει εκτός σπιτιού του τρίβουν τη μουσούδα στις ακαθαρσίες ή το τιμωρούν πολύ άσχημα(!) όταν κάνει την ανάγκη του σε μη επιτρεπτό μέρος, τότε να είστε σίγουροι ότι δεν φταίει το καμάρι σας, αλλά εσείς!!!!
Αν πάλι θα γίνεται κουταβογονέας σύντομα και ψάχνετε πληροφορίες για το νέο σας μωρό, για κανένα λόγο και σε καμία περίπτωση να μην κάνετε κάτι από τα παραπάνω!!!Εκτός απο ψυχολογική-σωματική βία, ανθυγιεινό για το κουτάβι  να βάζουμε τη μουρίτσα του στις ακαθαρσίες, είναι και τελείως μα τελείως λάθος από εκπαιδευτική άποψη!

Ας αφήσω όμως τον πρόλογο και το τι είναι λάθος και ας μιλήσουμε για το τι κάνουμε για να μάθει το τετραπαιδάκι μας να "τα κάνει" όπου εμείς επιθυμούμε!

Αρχικά πρέπει να οπλιστείτε με:
-ΥΠΟΜΟΝΗ
-εφημερίδες-πάνες για κουτάβια
-ενα κομμάτι πλαστικού, σαν ρηχή λεκανίτσα(για να μην χρυσοπληρώνετε αυτά τα "ειδικά" που πωλούνται στα pet shops ως τουαλέτες κουταβιών χωρίς λόγο)
-σφουγγαρίστρες 
-ένα ξυπνητήρι (για τους πιο ξεχασιάρηδες!)

Αφού λοιπόν εφοδιαστείτε με τα παραπάνω, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα!
Τον πρώτο καιρό, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολίων, δεν θα μπορεί να βγαίνει το κουτάβι βόλτα. Θα μάθει λοιπόν να κάνει την ανάγκη του σε ένα συγκεκριμένο σημείο!Στην συνέχεια και με την πάροδο του χρόνου, θα κάνει την ανάγκη του μόνο στην βόλτα.
1)Το "μέρος":
Θα ήταν πολύ βολικό αν μαθαίνατε στο κουτάβι σας να κάνει πιπί-κακά στην "δικιά του τουαλέτα" και όχι σε οποιαδήποτε εφημερίδα,περιοδικό,χαρτί βρίσκει στο πάτωμα!(δεν σας συμφέρει!!)
Όπως, λοιπόν ανέφερα προηγουμένως, μπορείτε να φτιάξετε μία εσείς...είναι πανεύκολο!Ενδεικτικά θα σας βάλω μια φωτογραφία από αυτές που πωλούνται:

Το κουταβάκι σας είναι μωρό...έτσι δεν μπορεί να κρατήσει την κύστη του για πολλή ώρα!!Έτσι λοιπόν θα πρέπει να έχει κοντά του την τουαλέτα του! Όταν λέμε κοντά, όμως δεν εννοούμε δίπλα στο κρεβάτι του γιατί τα κουτάβια τείνουν να κάνουν την ανάγκη τους μακρυά από την φωλίτσα τους!
Μπορείτε να την τοποθετήσετε απέναντι από το κρεβάτι του σε απόσταση περίπου 1 μέτρου.

2)Προειδοποιητικά σήματα....!
-μυρίζει το έδαφος
-κάνει κύκλους γύρω από ένα σημείο
-κάθεται απότομα κάτω
-ξαφνικά ενθουσιάζεται και δείχνει ανήσυχο
Το μωρό σας σας φωνάζει "θελω πιπίιιιιιιιι μου!!!θέλω κακάααααααααα μου!!!!!!" ....
Γι αυτό φροντίστε να "ακούτε" τι σας λέει!!!

3)Πρόβλεψη του "ατυχήματος":
Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε το κουτάβι μας και να καταλαβαίνουμε πότε μας δείχνει ότι θέλει να τα κάνει, ώστε να το οδηγήσουμε στο σωστό σημείο!Δεν γίνεται αλλιώς να μάθει από μόνο του, δια μαγείας ότι στην τουαλέτα πρέπει να πηγαίνει μόνο και πουθενά αλλού!
Κάθε πότε λοιπόν κάνει,συνήθως, ένα κουτάβι την ανάγκη του??
-15 λεπτά περίπου αφότου φάει
-όταν ξυπνήσει
-εάν παίξει και ενθουσιαστεί
-αν πιει πολύ νερό
-εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, τα κουτάβια, κάνουν την ανάγκη τους τόσο περίπου όσοι είναι και οι μήνες ηλικίας τους. Αυτό που εννοώ είναι ότι ένα κουτάβι 2 μηνών μπορεί να "κρατηθεί" για 2 ώρες περίπου, ένα 4 μηνών για 4 κ.ο.κ.
Όταν λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι θέλει πιπί-κακά, το ενθαρρύνουμε να πάει στην τουαλέτα του και έπειτα το επιβραβεύουμε!!

4)Εναλλακτικός τρόπος επίβλεψης όταν είμαστε σπίτι:
Αν είμαστε σπίτι, για να μπορούμε να επιβλέπουμε καλύτερα το κουτάβι μας, μπορούμε να το δέσουμε πάνω μας! Περάστε το λουράκι του στην ζώνη σας και έτσι θα βλέπετε πάντα τα προειδοποιητικά σήματα αφόδευσης!Γιατί πολλές φορές μπορεί το κουτάβι μας να πάει κάτω από κρεβάτια,τραπεζάκια κτλ και έτσι να μην το προσέξουμε και να έχουμε ένα ατύχημα. Με τον παραπάνω τρόπο όμως οι πιθανότητες ατυχήματος ελαχιστοποιούνται!

5)Κουτάβι μόνο στο σπίτι...Crate - dog gates - puppy playpen:
Τα 3 αυτά εργαλεία είναι πολύ χρήσιμα για την κουταβοπερίοδο!!(το crate και για όλη την ζωή του...)
Ας τα δούμε και ας αναλύσουμε λοιπόν πώς θα μας βοηθήσουν με την εκμάθηση της τουαλέτας.
Ενδεικτικές φωτογραφίες:
CRATE












DOG GATES
















PUPPY PLAYPEN












Στο crate, αρχικά, το κουτάβι σας δεν μπορεί να μένει για πολλές ώρες όπως είναι φυσικό, διότι δεν μπορεί να κάνει την ανάγκη του,να παίξει κ.ο.κ. Θα χρησιμοποιήσετε το crate σαν το κρεβατάκι του για να ξεκουράζεται. Η μόνη φορά που το κουτάβι σας θα μένει πολλές ώρες στο crate θα είναι την νύχτα! Όταν θα νυχτώνει(και αφού έχει φάει-κανει πιπί,κακά-παίξει) θα το βάζετε στο crate για να κοιμηθεί. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να έχουμε παρουσιάσει το crate σαν κάτι πολύ θετικό για το κουτάβι μας, κάτι που θα αναλύσουμε περισσότερο σε άλλη ανάρτηση. Κατά την διάρκεια της νύχτας θα έχουμε τον νου μας (Ναι, θα ξενυχτίσεις σκυλομαμά και σκυλομπαμπά!αλλιώς να μην έπαιρνες κουτάβι!!!!) για τυχόν κλάματα και ανησυχίες! Εάν κλάψει, λοιπόν, θα το βγάλουμε απο το crate, δεν θα του μιλήσουμε και δεν θα το παίξουμε καθόλου.Το μόνο που θα κάνουμε είναι να το "οδηγήσουμε" ήρεμα στην τουαλέτα του και αν κάνει την ανάγκη του να το επιβραβεύσουμε! Στη συνέχεια το πάμε πάλι στο crate του και το αφήνουμε να κοιμηθεί. Προσοχή! Μην το ξεσηκώσετε με φωνές,χαρούλες, παιχνίδια γιατί μετά σιγά μην κοιμηθεί ήσυχο!!Μην ξεχνάτε ότι ο μόνος λόγος που το βγάλατε ήταν για να τα κάνει....αυτό πρέπει το κουτάβι σας να το καταλάβει καλά!!!
(στο crate μην βάλετε μπολ με νερο, γιατί θα το χύσει και επίσης θα πίνει μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να θελει συνέχεια πιπί!Να το ποθετήσετε ένα μπουκάλι με νερό στα κάγκελα...υπάρχουν κρεμαστές ποτίστρες για σκύλους!)

Αυτά για το βράδυ.Ας δούμε κατά την διάρκεια της μέρας. Για τις ώρες που λείπουμε ή που δεν μπορούμε να το επιβλέψουμε, θα το βάλουμε είτε στο puppy playpen, είτε θα το περιορίσουμε σε κάποιο χώρο του σπιτιού(που δεν θα μπορεί να πάθει κάτι, να κάνει ζημιά κ.ο.κ.) με τις dog gates.
Είτε στον ένα χώρο, είτε στον άλλον θα πρέπει να έχουμε τοποθετήσει την τουαλέτα του ώστε να μπορεί να την....χρησιμοποιεί!!

6)"Το βλέπω να κάνει πιπί-κακά κάπου που δεν πρέπει....τι κάνω?"
Καταρχήν θα πρέπει να χαρούμε που κάναμε σωστά την δουλειά μας και επιβλέψαμε το κουτάβι μας ώστε να το δούμε όταν θα πάει να τα κάνει...! Μετά την χαρά μας αυτή(!) λοιπόν τι κάνουμε?
Λέμε ένα "μη", "όχι" (ό,τι διαλέξουμε) με ήπιο αλλά και συνάμα σταθερό τόνο.Πάμε κοντά του γρήγορα, το σηκώνουμε αγκαλιά ήρεμα χωρίς να το αναστατώσουμε(τα περισσότερα κουτάβια θα σταματήσουν αυτό που έκαναν αν τα σηκώσεις από το έδαφος) και το πάμε στην τουαλέτα..αυτό συνεχίζει την ανάγκη του και εμείς το επιβραβεύουμε απλόχερα!!!
Χμμμ.....σαν πολύ απλό φαίνεται αυτό όμως, ε? Παρ'όλα αυτά κρύβει πολλά λάθη να κάνει κάποιος! Ποια είναι αυτά?
-φωνάζουμε τόσο έντονα στο κουτάβι όταν το δούμε που αυτό σαστίζει και ξεχνάει αυτό που έκανε.Έτσι όταν το πάμε στην τουαλέτα του, δεν κάνει τίποτα.
-το σηκώνουμε απότομα, τρομάζοντάς το και αυτό...και πάλι...ξεχνάει την "δουλειά" του.
-συγχυζόμαστε τόοοοοοσο πολύ που κατουράει το ακριβό μας χαλί και ξεχνάμε την εκπαίδευση και όλα αυτά και αρχίζουμε να οριόμαστε για το χαλί μας,μαλώνοντας το τετραπαιδάκι μας που κάθε άλλο παρά φταίει!!!(ας μην έβλεπες μαμά-μπαμπά τηλεόραση να πρόσεχες το κουτάβι σου...!)
...και άλλα παρόμοια!
Γι αυτό λοιπόν,προσέξτε!Ακολουθήστε την διαδικασία πιστά!

7)"Γύρισα σπίτι και βρήκα πιπί-κακά εκτός της τουαλέτας του.....τι κάνω??"
Αα εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά! Πηγαίνω στο ντουλάπι που έχω την σφουγγαρίστρα και τα λοιπά είδη, την παίρνω, πηγαίνω στο σημείο του "ατυχήματος" και καθαρίζω καλά καλά καλά.....τα 3 "καλά" έχουν σημασία!!! Εφοδιαζόμαστε και με ενζυμικό καθαριστικό και τρίβουμε καλά, γιατί τα σκυλάκια τείνουν να πηγαίνουν ξανά στο ίδιο μέρος που έχει την μυρωδιά!
Μέσα στην όλη διαδικασία, στο μωράκι μου φέρομαι φυσιολογικότατα, διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταλάβει γιατί το μαλώνετε για κάτι που έκανε ίσως και ώρες πριν!Και τώρα θα σκεφτούν μερικοί "ναι καλά!και τότε γιατί το δικό μου σκυλάκι όταν έχει κάνει αταξία και γυρίζω σπίτι πάει και κρυβεται?ξέρει ότι έκανε κάτι κακό".Όχι!!!ξέρετε γιατί κρύβετε?Όπως είναι πολύ λογικό έχει συνδιάσει τον ερχομό σας σπίτι με μια αρνητική εμπειρία καθώς,ως κουτάβι κάνει ζημιές, και έτσι εσείς κάθε φορά που γυρνάτε το μαλώνετε... εσείς αν ξέρατε ότι θα σας μαλώσουν, το ίδιο δεν θα κάνατε??

8)Λεκτική εντολή για τα.....πιπί-κακά!:
Μπορείτε να προσθέσετε και μία λέξη για να κάνει την ανάγκη έτσι ώστε αργότερα να τα κάνει με εντολή. Είναι πολύ βολικό και χρήσιμο αυτό, ακόμα και όταν θα πηγαίνει έξω βόλτα θα μπορείτε να αποφύγετε το "δυσάρεστο σερβίρισμα" μπροστά από εστιατόρια,μαγαζιά κτλ κτλ για ευνόητους λόγους, και να λέτε στο καμάρι σας να τα κάνει σε πιο "κατάλληλους" χώρους!(πάντα μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των τετραπαιδιών μας φυσικά....σεβόμαστε τον συνάνθρωπο για να μας σέβεται και αυτός!μην αφήνετε να λένε ότι εμείς που έχουμε σκύλους βρωμίζουμε τα πεζοδρόμια...είναι κρίμα και άδικο για εμάς που πάντα τα καθαρίζουμε!) Να σκεφτείτε μία λέξη, την οποία δεν θα ντρέπεστε να την λέτε όταν θα είστε έξω για βόλτα και μπροστά σε κόσμο!

Άλλες συμβουλές:
-τηρούμε το πρόγραμμα ταίσματος του κουταβιού μας και αποφεύγουμε ενδιάμεσα γεύματα εκτός προγράμματος.
-αρχικά έχουμε την τουαλέτα μέσα στο σπίτι και σταδιακά όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει το κουτάβι, την πηγαίνουμε προς το μπαλκόνι.Στο τέλος την έχουμε στο μπαλκόνι.
-οδηγούμε το κουτάβι προς την τουαλέτα, αν είναι έξω, πάντα από την ίδια διαδρομή,το βγάζουμε έξω από την ίδια πόρτα.
-αφήνουμε λίγο βρεγμένη(λερωμένη) την τουαλέτα ώστε να έχει κάποια μυρωδιά.δεν αλλάζουμε δηλαδή κάθε φορά την πάνα και όταν την αλλάζουμε κόβουμε ένα μικρό κομματάκι της λερωμένης και την τοποθετούμε πάνω στην καθαρή.
-αν είμαστε λίγο ξεχασιάρηδες, βάζουμε να χτυπάει ξυπνητήρι για το τάισμα αλλά και για την τουαλέτα! Ειδικά το βράδυ, αν κοιμάστε βαρυά, βάλτε τον πρώτο καιρό ξυπνητήρι κάθε 3 ώρες ώστε να μην γίνει κανένα ατύχημα μέσα στο crate επειδή έκλαιγε αλλά εσείς...zzz!
-να θυμάστε...όσο πιο λίγα ατυχήματα, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει το κουτάβι!
-ξαναλέω ότι δεν το μαλώνουμε όταν κάνει την ανάγκη του στο λάθος σημείο. Θα καταλήξετε να πηγαίνετε βόλτες με το σκύλο σας και αυτός να μην τα κάνει έξω αλλά να περιμένει να γυρίσετε σπίτι και να πάει να τα κάνει(και φυσικά στο λάθος σημείο)!Ξέρετε γιατί?Γιατί φοβάται να τα κάνει ενώ είστε παρόντες!Γιατί έχει καταλάβει το εξής "κανω πιπί-κακά και είναι η μαμά,ο μπαμπάς μπροστα?...θα με μαλώσουν!!Άρα πάω κάπου να κρυφτώ και να τα κάνω" και επειδή στην βόλτα...πού να κρυφτει?Τα κάνει εν τέλει, σπίτι!

Και έφτασε η ώρα που μπορεί να πάει βόλτα!!!!!
Τώρα θα είστε...πάνω-κάτω!(αν μένετε σε πολυκατοικία!) Τι εννοώ?Ότι κάνατε τόσο καιρό που τα έκανε στην τουαλέτα, τώρα θα το κάνετε προσθέτοντας την βόλτα!! Δηλαδή, τις στιγμές που θα το πηγαίνατε ή θα πήγαινε από μόνο του στην τουαλέτα, τώρα θα πρέπει εσείς να το κατεβάζετε κάτω στο δρόμο να κάνει την ανάγκη του! 
Όταν θα το πάτε έξω να τα κάνει, θα περπατήσετε λίγο και θα πάτε σε ένα καθορισμένο σημείο κοντά στο σπίτι σας, και θα σταματήστε εκεί για λίγα λεπτά μέχρι να τα κάνει και έπειτα να το επιβραβεύσετε πολύ πολύ!!!!Αν δεν είναι ένας από τους περιπάτους σας αλλά το βγάλατε έξω μόνο για την ανάγκη του, τότε μην αρχίσετε να πηγαίνετε βόλτα και να το παίζετε αλλά να πάτε στο σημείο και να περιμένετε να τα κάνει!

Για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που το κουτάβι αρνείται να τα κάνει στο γρασίδι, τότε κόψτε λίγο και τρίψτε το στην πάνα της τουαλέτας του στο σπίτι!

Θα εκπλαγείτε όταν το κουτάβι σας θα τρέχει στην πόρτα και θα σας ειδοποιεί κλαψουρίζοντας, όταν θα θέλει να κάνει την ανάγκη του!! Θα είστε ένας υπερήφανος μπαμπάς-μαμά!!

Θυμηθείτε! ΟΧΙ ΦΩΝΕΣ-ΥΠΟΜΟΝΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΠΙΒΛΕΨΗ
Καλή επιτυχία!!!! :) Και μια ευχή...εύχομαι να έχετε τα λιγότερα σφουγγαρίσματα!!!!! :D


~Τα παραπάνω είναι συμβουλές οι οποίες απορρέουν από τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ύστερα από προσωπική αναζήτηση και μελέτη. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας και οι συμβουλές δεν σας βοηθούν, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον θετικό εκπαιδευτή της αρεσκείας σας.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου