Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Posted by Katerina Asimakopoulou on 2:20 π.μ. 3 comments
  Τις προάλλες καθόμουν στο μπαλκόνι (πρώτο όροφος...ΤΟ τέλειο παρατηρητήριο δηλαδή!) και είδα έναν νεαρό με το σκυλί του...τον άκουσα να λέει -ή καλύτερα να φωνάζει- ΚΑΤΣΕ. / ΕΛΑ. / ΜΑΖΙ.
...και αναρωτήθηκα για άλλη μια φορά....γιατί μιλάμε στα σκυλιά μας σαν να είμαστε μονίμως θυμωμένοι...;



  Γιατί φερόμαστε σαν να είμαστε τόσο μα τόσο τσαντισμένοι εξ αρχής....όταν απλά του ζητάμε να κάνει κάτι...; 
Χ-Α-Λ-Α-Ρ-Ω-Σ-Τ-Ε !!!!!
Το τετραπαιδάκι σας ούτε κουφό είναι για να γκαρίζετε, ούτε αγριάδες θέλει για να σας υπακούσει!!!
Για να κάνει αυτό που του λέτε, το μόνο που χρειάζεται είναι να του δώσετε να καταλάβει αυτό που θέλετε...πάντα με κατανόηση, υπομονή και αγάπη από την πλευρά σας!

  Ο τόνος της φωνής, η επιλογή των λέξεων-εντολών,  οι χειρονομίες και η στάση του σώματός μας γενικότερα, είναι παράγοντες φυσικά πολύ σημαντικοί στην επικοινωνία μας με το σκυλάκι μας.
Γι αυτό είναι καλό οι εντολές να δίνονται με απλές λέξεις, οι οποίες δεν θα συγχέονται εύκολα με άλλες (πχ. "άστο" + "πιάστο" ), ο τόνος της φωνής μας όταν του ζητάμε να κάνει κάτι να είναι ήρεμος, σταθερός, αποφασιστικός, συναισθηματικά αποφορτισμένος, ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούσαμε κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, η ένταση της φωνής μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να χρησιμοποιούμε χειρονομίες ξεχωριστές για κάθε εντολή.

  Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να ουρλιάζουμε για να μας ακούσει το τετραπαιδάκι μας...ανάγκη-βασική μάλιστα- είναι να ασχοληθούμε ουσιαστικά με την εκπαίδευση του. (~βλέπε μόνο ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και μακρυά από άλλα μονοπάτια που οδηγούν στην καταστροφή της σχέσης μας με τον σκυλούκο μας)

  Και μιας και μιλάμε για τόνο φωνής όταν δίνουμε μια εντολή...ας πούμε και για όταν θέλουμε να διορθώσουμε ή να επιβραβεύσουμε το τετραπαιδάκι μας.
~Αν λοιπόν, θέλουμε να διορθώσουμε με ένα "Όχι" ή "Μη" ...αυτό θα πρέπει να είναι με βαθύ, αποφασιστικό, κοφτό και συναισθηματικά αποφορτισμένο τόνο. Μην βγάζετε τον θυμό, την απόγνωση, την δυσαρέσκειά σας. Απλά διορθώστε, δείξτε ποιό είναι το σωστό και επιβραβεύστε!
~Αν πάλι θέλετε να επιβραβεύσετε το τετραπαιδάκι σας, τότε χρησιμοποιείστε υψηλό, γλυκό, συναισθηματικό τόνο φωνής. Εκφράστε την χαρά σας και δείξτε του ότι αυτό που έκανε σας ευχαριστεί! (προσέξτε λίγο τους υπερβολικούς ενθουσιασμούς σε ορισμένες περιπτώσεις)


  Μην χαλάτε την σχέση σας με φωνές, θυμούς, αρχηγιλίκια....σεβαστείτε το ζώο σας, εκπαιδεύστε το σωστά! 



~YEAH!!!~ 
  






~Τα παραπάνω είναι συμβουλές οι οποίες απορρέουν από τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ύστερα από προσωπική αναζήτηση και μελέτη. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τον σκύλο σας και οι συμβουλές δεν σας βοηθούν, επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον θετικό εκπαιδευτή της αρεσκείας σας.




3 σχόλια:

  1. εγώ πάντως είχα φωνάξει θετικό εκπαιδευτή για τη σκυλίτσα μου η οποία μου έτρωγε τα έπιπλα. όταν κρατούσα παριζάκι δεν έκανε τίποτα...και μια κυριακή τελείωσε και έκανε το σπίτι πάλι χάλια. Τελικά φώναξα εκπαιδευτή και εκπαιδευτηκε με μικτή εκπαιδευση (πνίχτη για τα "μη" και μπισκότο για τα "μπράβο" και σώθηκα.Ένας φίλος μου έχει σκυλί θετικά εκπαιδευμένο που είναι υπάκουο με λουρί και πλήρως ανυπάκουο χωρίς αυτό. Μία ξαδέρφη μου σταμάτησε τη θετική εκπαίδευση γιατί της είπε ο θετικός εκπαιδευτής ότι το σκυλί έχει ψυχολογικά. Ένα μικρόσωμο με θετική εκπαίδευση με δάγκωσε στο δάχτυλο.... Ασχολούμαι χρόνια με σκυλιά και μόνο η αλυσίδα ελέγχου κάνει δουλειά.... Τι στο καλό.... το ίδιο σεμινάριο παρακολουθείτε όλοι? Φοβάστε τη χρήση του επειδή δεν την γνωρίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Την γνωρίζουμε, γι αυτό -δεν την φοβόμαστε- αλλά την απορρίπτουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Το να αυτοαποκαλείται κάποιος "θετικός εκπαιδευτής" δε μου λέει τίποτα. Εχω γνωρίσει πολλούς "θετικούς εκπαιδευτές" που χρησιμοποιούν πνίχτη... Ένας είναι ο τρόπος να εκπαιδευτεί ο σκύλος μας, να μάθει να κατανοεί τι του ζητάμε κι εμείς να μάθουμε να "διαβάζουμε" την δική του γλώσσα...έχουμε πληθώρα βιβλιογραφίας πλέον και μπορούμε να ενημερωθούμε. Δεν νοείται εν έτη 2017 να βασιζόμαστε απλά σε μεθόδους εκφοβισμού για να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ τον σκύλο μας να κάνει αυτό που του λέμε (που συνηθως δεν καταλαβαίνει καν τι του λέμε γιατί όσοι "εκπαιδευουν" με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν πάντα δεν έχει μάθει να επικοινωνούν με το ζώο)

      Διαγραφή