Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Posted by Katerina Asimakopoulou on 6:21 μ.μ. No comments
-Αγαπάς τα ζώα;
-Στεναχωριέσαι και προβληματίζεσαι με το θέμα των αδέσποτων ζώων;
-Θες να βοηθήσεις κι εσύ τα αδεσποτάκια και δεν είσαι σίγουρος-η για το πώς θα μπορούσες να το κάνεις;

Ας δούμε μαζί τι μπορείς να κάνεις για τα λατρευτά πλασματάκια που σε έχουν ανάγκη!

1. ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ-ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ

Επέλεξε την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου και όχι την αγορά ενός καθαρόαιμου. 
Ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και η ζωή στους δρόμους κάτι παραπάνω από σκληρή για όλες αυτές τις ψυχές. 
Αν έχεις την όρεξη να μοιραστείς την ζωή σου με ένα κατοικίδιο ζωάκι, τότε πήγαινε στο καταφύγιο της περιοχής, ψάξε αγγελείες αδέσποτων, κάνε απλά μια βόλτα στην γειτονιά σου...και διάλλεξε το φατσάκι που θα σε μαγνητίσει με το βλέμμα του! Η αγάπη που θα σου προσφέρει...ανεκτίμητη - το δώρου που του έκανες...αναντικατάστατο!
(αν πάλι επιλέξεις να αγοράσεις...προς Θεού ΟΧΙ από pet shop, παζάρια, γέννες ιδιωτών...μόνο από εκτροφείς)



2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ
    
Ενημερώσου για την παράνομη αγοραπωλησία ζώων, τους puppy mills, για την σημασία της στείρωσης και της τοποθέτησης microchip, για τις σωστές συνθήκες που θα πρέπει να ζει ένα κατοικίδιο ζωάκι, για την ζωή που κάνει ένα αδέσποτο...και για πολλά άλλα!


Διέδωσε τις γνώσεις σου παντού!!!!
Σπείρε όπου μπορείς τον καρπό της φιλοζωίας...θα κάνεις μεγάλη χάρη στους τετράποδους φίλους σου!!!!


3. ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ 

    Υπάρχουν δάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να βοηθήσεις εθελοντικά.

α) Φιλοξένησε ένα ζώο.
Η φιλοξενία ενός αδέσποτου ζώου είναι μεγίστης σημασίας καθώς το προστατεύεις από τους πολυάριθμους κινδύνους της ζωής στους δρόμους. Επίσης, του δίνεις την ευκαιρία να μάθει να ζει μέσα σε ένα σπίτι και έτσι μαθαίνει κανόνες συμπεριφοράς, μαθαίνει να συμβιώνει με άλλους ανθρώπους και ζώα, να κάνει την ανάγκη του στην βόλτα...μπορείς ίσως να το βοηθήσεις να ξεπεράσει κάποιες φοβίες και προβληματικές συμπεριφορές που τυχόν έχει αποκτήσει λόγω κακών εμπειριών της μέχρι τώρα ζωής του. Έχεις την δυνατότητα, ακόμα, να του βγάλεις πολλές όμορφες φωτογραφίες. Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες υιοθεσίας του!

Η φιλοξενία μπορεί να διαρκέσει μέχρι να υιοθετηθεί το ζώο ή για όσο θα έχεις συμφωνήσει με το άτομο που έχει αναλάβει το ζωάκι. Να ξέρεις ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις ή και κάποιος ιδιώτης τον οποίο θα βοηθήσεις φιλοξενώντας το ζώο που έχει αναλάβει, θα σου καλύπτουν τα έξοδα του ζώου...οπότε μην σκέφτεσαι το οικονομικό σε αυτή την περίπτωση!!

Μπορείς βέβαια να φιλοξενήσεις και ένα αδεσποτάκι που εσύ ο ίδιος βρήκες στον δρόμο.

Δώσε προτεραιότητα στις επείγουσες φιλοξενίες. Υπάρχουν ζώα που ζουν σε περιοχές κόκκινης ζώνης (γειτονιές γεμάτες ανθρωπάκια που σκορπίζουν συχνά φόλες στο διάβα τους, περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος κεντρικός δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ή άλλες επικίνδυνες για την ζωή και την ευημερία του ζώου περιοχές), ζώα άρρωστα που πρέπει να παίρνουν τακτικά τα φάρμακα τους, κουτάβια, γέρικα ζώα.


β) Δώσε χρήματα. 
Τα φιλοζωικά σωματεία αποτελούνται από εθελοντές και δεν επιχορηγούνται από το κράτος. Τα χρήματα που διαθέτουν συγκεντρώνονται από εκδηλώσεις που κάνουν και από δωρεές.

Μπορείς να δίνεις όσα λεφτά μπορείς, όποτε μπορείς.
Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν η βοήθεια σου όταν γίνεται έκκληση από φιλοζωικά σωματεία ή φιλόζωα άτομα για συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένο λόγο όπως πχ. ένα χειρουργείο.
Επιπλέον, πολλές είναι οι φορές που τα ζώα φιλοξενούνται σε επί πληρωμή πανσιόν...θα μπορούσες μόνος ή ομαδικά με άλλα άτομα να καλύπτεται τα έξοδα της διαμονής.

Μπορείς όμως και να υιοθετήσεις εικονικά ένα ζωάκι. Προγράμματα εικονικής υιοθεσίας έχουν τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία. Εφόσων δεν μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζώο γιατί ίσως η καθημερινότητά σου δεν σου το επιτρέπει, μπορείς να δίνεις ένα μηνιαίο ποσό ώστε να καλύπτονται τα έξοδα (τροφές, φάρμακα, εμβόλια, στείρωση κτλ) ενός ζώου που ζει σε κάποιο καταφύγιο. Θα μπορείς να επισκέπτεσαι το εικονικό σου τετραπαιδάκι, να το βγάζεις βόλτα, να παίζεις μαζί του, να του δίνεις όλη σου την αγάπη...και ταυτόχρονα του έχεις εξασφαλίσει τα βασικά για την επιβίωση και την ευημερία του!
Αν βλέπεις ότι δεν "βγαίνεις" οικονομικά για το ποσό της εικονικής, οργάνωσε με φίλους ή συγγενείς να υιοθετήσετε εικονικά, ομαδικά ένα ζωάκι...και έτσι μοιράζονται τα έξοδα.

Τέλος μπορείς να αγοράζει είδη όπως τροφές, φάρμακα, αξεσουάρ κ.α. και να τα δωρίζεις σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο. (ρώτησε πρώτα τι ακριβώς έχουν ανάγκη)

γ) Βοήθησε εθελοντικά σε κάποιο καταφύγιο. 
Υπάρχει πιο ευχάριστος τρόπος να περάσεις τον χρόνο σου από το να βγάζεις βόλτα τετράποδες φατσούλες;;;;

 Τα ζώα στα καταφύγια έχουν ανάγκη από καθημερινές βόλτες...η χαρά που κάνουν όταν σε βλέπουν να πλησιάζεις με λουρί δεν μπορεί να περιγραφτεί με λόγια..το ίδιο και το συναίσθημα που θα νιώσεις κι εσύ! Επίσης, έχουν ανάγκη από φροντίδα, στοργή, παιχνίδι...πήγαινε σε ένα καταφύγιο και πέρασε χρόνο με τα ζωάκια! Μπορείς ακόμα να βοηθάς και στον καθαρισμός του χώρου του καταφυγίου, στην μεταφορά ζώων στον κτηνίατρο και σε διάφορα άλλα. Ρώτησε τους υπεύθυνους για το τί ανάγκες για βοήθεια υπάρχουν και βρες αυτό στο οποίο θα μπορείς εσύ να φανείς χρήσιμος!


δ) Στήριξε τις φιλοζωικές εκδηλώσεις.
   Τα φιλοζωικά σωματεία διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό να μαζέψουν χρήματα, να         ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο αλλά και για να προωθήσουν τα ζωάκια τους         προς υιοθεσία.




Στήριξε αυτές τις διοργανώσεις είτε με το να πηγαίνεις σε αυτές, να αγοράζεις πραγματάκια από τα μπαζαάρ κ.ο.κ. αλλά και με το να βοηθάς στην διεκπεραίωση τους: για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται εθελοντές!!!!!
 Συμμετείχε λοιπόν κι εσύ ενεργά στις φιλοζωικές αυτές εκδηλώσεις! 


ε) Προώθησε τις αγγελίες στο facebook ή σε άλλους χώρους κοινωνικής δικτύωσης. Οι προωθήσεις είναι πολύ σημαντικές! Σπαταλάς 1 δευτερόλεπτο από τον χρόνο σου και μπορεί να σώσεις μια ζωή...


~Από όλα τα παραπάνω....σίγουρα κάτι θα μπορείς να κάνεις! Αν υπάρχει θέληση, τρόποι υπάρχουν!

Αντεεεεε...τι κάθεσαι;;;; Ξεκίνα... Γίνε εθελοντής τώρα!!!
 Η αγάπη και η ικανοποίηση που θα εισπράξεις είναι απερίγραπτη! 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου